Ötödik nap – Volter Etelka – Málta

Miután az iskola felajánlotta azt a jó cserét, hogy ha két nap tovább maradunk, akkor pénteken korábban végzünk, így a pénteki nap jól alakult. Előszöris a „korábban végzünk” máltai verziója, hogy be sem kellett mennünk, mert már előző nap ideadták a papírunkat. Még mindig tudnak meglepetéssel szolgálni.

Kihasználva a lehetőséget, nem ébresztőre keltem, hanem a természet rendje szerint. Így aztán jóval 10 óra után dobott ki az ágy. Nem minden csoport volt ilyen szerencsés, a többieknek volt órájuk, sőt az egyik csoport teljes „munkaidőben” tolta végig a napot. A német kolleganő, akivel korábban összebarátkoztam, természetesen ebben a csoportban volt. Megbeszéltük, hogy együtt ebédelünk. Ő javasolt egy tengerparti büfét. Én lementem a partra sétálni, ott vártam meg, amíg végez a csoportja. Végül hármasban megebédeltünk, aztán még egy kicsit beszélgettünk főleg Németországról. Ő az egykori NDK-ban él Rostock mellett egy kis faluban, és bizony azt mondja, hogy bő 30 év után is van különbség az egykori nyugat és kelet között.

Ebéd után vártam a máltai barátok hívását, mert délutánra megbeszéltünk egy találkozót azokkal, akikkel együtt voltam Prágában. Négyen el is tudtak jönni. Olyan helyet választottak ki, ahol még közülük is csak egy járt. Telitalálat volt. A sokak által ismert Golden Bay mellett van közvetlenül, a neve Għajn Tuffieħa Bay. Ez Málta kevés homokos strandjainak egyike. Természetesen parkolót találni a közelben szinte lehetetlen, így hosszan gyalogoltunk. Málta felszínét úgy kell elképzelnünk, mintha egy lapos kőlemez emelkedett volna ki a tengerből és megbillent volna észak-észak-kelet irányban, így az a rész szépen belesimul a tengerbe, ez a nyugati rész pedig kiemelkedik. Magas sziklafalak találhatók itt. Így magához az öbölhöz egy hosszú lépcsősoron lehet legyalogolni. Nem mindennapi látványt nyújt.  Eléggé védett az öböl, de ha „kintről” fúj a szél, akkor jönnek azok a hullámok, amikre olyan jól rá lehet feküdni. Sokakat láttunk deszkával, néhányan csak jó nagyokat ugrottak a hullám hátán.




Mivel késő délután értünk oda, és ez a nyugati part, természetesen megvártuk a naplementét, ami szintén hihetetlen látvány. Képeken elég giccsesnek tűnik, de átélni fantasztikus. Ráadásul az étterem egy extra élményt ad hozzá. Lehet számolni a másodperceket, ahogy a nap szemmel láthatóan megy lefelé. Abban a pillanatban, amikor alábukik, egy hatalmas fémlemezre ráütnek, ami mély hangon kong (vagy bong, de semmiképp nem „jajong és busong” és nem ont „monoton bút” se konokon, se máshogy), viszont szépen betölti a hang az egész öböl területét. Nem volt még részem ilyenben. Nagy ötlet az étterem részéről, sokak számára teszik emlékezetessé a naplementét.




Az egyik máltai lány Budapesten tölti az év utolsó pár napját, megbeszéltük, hogy találkozunk. A többiek is szeretnének eljutni Magyarországra, csak egy kicsit messzinek tartják. Miután megegyeztünk abba, hogy Málta pont ugyanolyan messze van Magyarországtól, mint Magyarország Máltától, lehet, hogy tényleg rászánják magukat.

Ez a nap annyira élménydús volt számomra, hogy másról most nem is akarok írni.

De azért lesz folytatás...


Day 5 - Volter Etelka - Malta

After the school offered us the good exchange of staying two days longer and finishing early on Friday, worked out well. First of all, the Maltese version of "We finish early" was that we didn't even have to go in because they had given us our papers the day before. They can still surprise you.

Taking advantage of the opportunity, I didn't wake up to an alarm, but as nature intended. So I was thrown out of bed well after 10 o'clock. Not all the groups were so lucky, the others had classes, and one group pushed through the day with full "working hours". The German colleague I had befriended earlier was of course in this group. We agreed to have lunch together. She suggested a beach buffet. I went for a walk down to the beach and waited there until her group was finished. Finally, the three of us had lunch and then we talked some more, mainly about Germany. He lives in a small village near Rostock in the former GDR, and he says that even after 30 years there is still a difference between the former East and West.

After lunch, I waited for a call from my Maltese friends, because we had arranged to meet in the afternoon with the people I had been with in Prague. Four of them could come. They had chosen a place where even one of them had been. It was a bull's eye. It is right next to the Golden Bay, known to many, called Għajn Tuffieħa Bay. It is one of Malta's few sandy beaches. Of course, finding parking nearby is almost impossible, so we had a long walk. The surface of Malta is to be imagined as if a flat slab of rock had risen out of the sea and tilted north / northeastwards, so that part of it fits neatly into the sea, this western part stands out. There are high rock walls here. So there is a long flight of steps to the bay itself. It's an unusual sight.  The cove is quite sheltered, but when the wind blows from the 'outside', you get those waves that are so good to lie on. We saw a lot of people with boards, some just jumping on the back of the wave for a good long jump.

Since we arrived late afternoon, and this is the west coast, we naturally waited for the sunset, which is also an incredible sight. It looks pretty tacky in pictures, but to experience it is fantastic. Plus, the restaurant adds an extra experience. You can count the seconds as the sun visibly goes down. The moment it goes down, it hits a huge metal plate, which makes a deep sound, and it fills the bay area beautifully. I have never had anything like it. Great idea by the restaurant, they make this sunset memorable for many.

One of the Maltese girls is spending the last few days of the year in Budapest, so we arranged to meet up. The others would also like to visit Hungary, they just think it's a bit far. After agreeing that Malta is just as far from Hungary as Hungary is from Malta, they might actually do it.

It was such an eventful day for me that I don't want to write about anything else.

To be continued…



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erasmus+ 2023 - 1. csoport (2. nap)

Lindau - 2. nap - Petróné Elek Zsuzsa

Erasmus+ 2023 - 1. csoport (3. nap)